El trànsit de Venus

El 8 de juny vaig tenir la sort de poder observar el trànsit de Venus amb el telescopi catadiòptric del meu alumne de quart d´ESO Kacper. Ens acompanyaven el seu pare i un grup de companys de classe. L´observació es va fer , amb èxit, des d´un altiplà d´Artesa de Lleida.

 

Tothom estava assabentat pel mitjans de comunicació de l´esdeveniment astronòmic, i gairebé tothom , d´una manera o d´altra,  va poder observar i fer un seguiment del fenomen. La importància  que tenen  per la comunitat científica aquests esdeveniments astronòmics  és desconeguda per molta gent . Per què serveix observar un eclipsi i /o un trànsit? En el cas del trànsit de Venus es pretenia determinar, entre d´altres coses,  la distancia de la Terra al Sol.

 Nosaltres el que vàrem fer es enregistrar el trànsit,  tot capturant amb una webcam adaptada a l´ocular del telescopi , imatges del pas de Venus per la corona solar, i mesurar  el temps de pas. A partir de la distancia de la Terra al Sol, i del diàmetre del Sol  vàrem determinar el desplaçament angular de Venus durant el trànsit i posteriorment la seva velocitat angular suposant òrbita circular. D´aquesta manera vàrem poder determinar experimentalment el període de translació de Venus. El valor obtingut és de 234 dies, només un 4 per cent més gran que el valor real. Increïble.!

 Però no tot van ser flors i violes. Ens vàrem quedar amb les ganes d´enregistrar una imatge de Venus que evidencies la seva atmosfera.

 

Ara ens agradaria participar al  5º Concurso Nacional de  “ Física en Acción”en la modalitat de “ Pilla el Transito de Venus ¨  organitzat per la Sociedad Española de Física i la Real Sociedad Matemática Española.  

[@more@]

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: El trànsit de Venus

  1. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this post.

Els comentaris estan tancats.